Skip to main content

In stad Gent pionieren De Krook en Wintercircus in innovatie en duurzaamheid. Samen met Equator mocht Transition Stories zorgen voor de opmaak van de overeenkomsten voor uitwisseling van warmte in complexe omgevingen, de opmaak van het financiële model hierachter en de trajectbegeleiding.

De Waalse Krook is een bibliotheekgebouw dat aanvankelijk werd ontworpen met het oog op aansluiting op een warmtenetwerk in de omgeving, maar deze verbinding kwam niet tot stand. Uiteindelijk werden gasketels geïnstalleerd om de eigen warmtepomp te ondersteunen. Bovendien was er een voorziening voor een verbinding met het Wintercircus, dat is gerenoveerd door SOGent en een multifunctionele rol zal vervullen. Het Wintercircus wordt beheerd door Tent via een langdurige concessie. Het gebouw is uitgerust met krachtige warmtepompen die warmte onttrekken aan een relatief groot BEO-veld.

SOGent, De Waalse Krook en Tent bundelden hun krachten met Transition Stories om warmte- uitwisseling te realiseren. Na drie workshops waarin alle technische en financiële aspecten werden doorgenomen, werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tussen Tent en De Waalse Krook, in overeenstemming met de regelgeving van de VREG. Transition Stories nam de verantwoordelijkheid voor de technische en financiële inhoud, terwijl Equator zorgde voor een juridische analyse van de voorstellen en de formulering en rechten van beide partijen bewaakte.

Opdrachtgever
Stad Gent

Periode
2022 – 2023

Referentiethema
Duurzame warmte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benieuwd wat Transition Stories voor jouw organisatie kan betekenen?