Stad Oostende zette haar klimaatplan in actie en zocht een partner om een warmteplan te ontwikkelen. Transition Stories kreeg de opdracht van het Energiehuis Oostende om deze taak op zich te nemen. Samen met het lokale bestuur werd een warmtevisie gecreëerd, waarbij de samenwerking met de bestaande warmtenetexploitant in Oostende centraal stond. De organisch gegroeide samenwerking tussen de stad en de exploitant werd geformaliseerd, waarbij rollen en procedures werden afgestemd.
De warmtezoneringskaart, een cruciaal instrument binnen het warmteplan, onderging verdere verfijning door gebruik te maken van inzichten verkregen uit de warmtevisie en praktische ervaringen tijdens de uitrol van het warmtenet. Door deze verfijning kon de kaart een nog nauwkeuriger beeld geven van de warmtebehoeften en -mogelijkheden binnen Oostende, waardoor beleidsmakers en stakeholders beter geïnformeerde beslissingen konden nemen. Bovendien resulteerde de ontwikkeling van een doelgerichte renovatieaanpak in een effectievere benadering van energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen de gemeenschap.
Het bood niet alleen oplossingen voor energie-efficiëntie en CO2-vermindering, maar stimuleerde ook de lokale economie door werkgelegenheid te creëren en innovatie in de bouwsector te bevorderen. Dit stelde Energiehuis Oostende in staat om een aangepaste communicatiestrategie te implementeren, gericht op het informeren en betrekken van diverse doelgroepen bij duurzaamheidsinitiatieven. Met een op maat gemaakt ondersteuningspakket kon het energiehuis effectief reageren op de specifieke behoeften en uitdagingen van verschillende belanghebbenden, wat de acceptatie en implementatie van duurzame oplossingen bevorderde.