Skip to main content

Uit het traject klimaatscholen, dat sinds 2022 loopt met de stad Sint-Niklaas en de Sint-Niklase scholen, rees de vraag naar energiedelen. Scholen willen namelijk investeren in zonnepanelen, maar hebben tijdens de zomermaanden, wanneer de energieproductie het grootst is, zelf geen afname.

Daarom was er behoefte aan begeleiding in de opstart van een energiegemeenschap met scholen, bedrijven en andere organisaties. Er werd een ruime oproep verspreid om kandidaat-deelnemers te verzamelen. Met deze groep werden drie workshops doorlopen die telkens een belangrijk aspect van de oprichting van een energiegemeenschap behandelden; de potentieelbepaling, juridische uitwerking en het financieel model.

Na afloop van de workshops bleven er 15 kandidaten over die wilden pionieren in de energiegemeenschap. Zij werden verder concreet begeleid in de oprichting van een vzw en het opzetten van een financieel en administratief model. Sinds oktober 2023 delen deze partijen hun energie. Sinds januari 2024 draait de energiegemeenschap zelfstandig en kunnen nog nieuwe partijen aansluiten.

Opdrachtgever
Stad Sint-Niklaas

Periode
2023

Referentiethema
Energiegemeenschappen

 

 

 

 

 

Benieuwd wat Transition Stories voor jouw organisatie kan betekenen?